Pitchen kan je leren

Leestijd: 7 minuten.

Wat is een goede (elevator) pitch? Het lijkt zo makkelijk. Verzin een leuke binnenkomer en vertel daarna kort en krachtig iets over jezelf en je (toekomstige) bedrijf. Zorg dat dit blijft hangen bij je gesprekspartner. Je pitch is een opstapje naar een vervolggesprek. Toch blijkt het geven van een goede pitch in de praktijk lastig. Lees hier de tips van Nathalie Mangelaars, Pitch Queen & oprichtster van de Pitch Academy.

Welk misverstand bestaat er over pitchen?

Nathalie: “Het grootste misverstand is dat een elevator pitch een plat verkooppraatje in de lift zou zijn. Het doel van een pitch is om je gesprekspartner binnen korte tijd te prikkelen en te enthousiasmeren. Het is belangrijk om een connectie te maken. Maak iemand nieuwsgierig, zodat hij met je verder wil praten.”

Er is een verschil tussen een verkooppitch en een netwerkpitch.

“Bij een verkooppitch is de introductie achter de rug, zodat je veel gerichter kan pitchen. Bij een verkooppitch moet je vertrouwen opwekken, zodat klanten zaken met je willen doen. Zonder vertrouwen is de kans op een deal klein. Je trekt de klanten aan die bij je passen. Bij een netwerkpitch is het doel iemand te leren kennen.”

Wat is de ideale pitch?

Nathalie: “De ideale pitch bestaat niet. Een goede pitch is een pitch waarbij je uitlegt wie je bent, wat je voor de ander kan betekenen en is afgestemd op de situatie en je doelgroep. Belangrijk is dat de pitch bij je past!”

Welke woorden vermijd je in je pitch?

Nathalie: “Gebruik geen buzzwoorden die mensen niet snappen, zoals big data of internet of things. Het is beter om duidelijk te omschrijven wat je bedoelt. Gebruik geen afzwakwoorden zoals: het zit ongeveer zo, zeg maar, eigenlijk, soms, ik denk. Een keer ‘uh’ zeggen is niet zo erg. Zeg je heel vaak ‘uh’ dan wordt het vervelend. Mijn advies is om punten tussen zinnen te zetten, af en toe een (korte) stilte te laten vallen en rustig te spreken.”

Hoe lang is de ideale pitch?

Nathalie: “Dit ligt aan de situatie. Een netwerk pitch duurt ongeveer dertig seconden. Na die dertig seconden is er een natuurlijk moment waarbij de gesprekspartner een vraag stelt of een reactie geeft. Hiermee geeft hij je toestemming om verder te spreken.

Een verkooppitch duurt maximaal twee minuten. De situatie is anders dan bij een netwerkpitch. Je bent er op uitnodiging en je zit in een rustige ruimte. Twee minuten zijn genoeg voor een introductie. Je kunt verschillende minipitches voorbereiden als vervolg op je introductie, waarin je uitlegt welke producten of diensten een oplossing bieden voor het probleem van de klant.”

Gebruik je gebaren in een pitch?

Nathalie: “Gebaren zijn prima, maar mogen niet afleiden. Ook hierbij is het belangrijk dat het bij je past. Geef je een pitch op een podium, dan kunnen bewegingen helpen om je boodschap beter te laten overkomen. Gebaren geven je persoonlijkheid weer. Gebruik geen ingestudeerde gebaren of bewegingen, dit komt onecht over.”

Heb je talent nodig of kan iedereen het leren?

Nathalie: “Iedereen kan het leren. Vergelijk het met sport. Niet iedereen kan een Nadal of een Agassi worden, maar iedereen kan op een zaterdag een balletje over het net slaan. Iemand met talent zal sneller stijgen in niveau, maar met oefenen kan iedereen een goed niveau halen. Mijn advies is om het gewoon te gaan doen. Oefen op de mensen die je kent en vraag om positieve en negatieve feedback. Wat doe ik goed? Wat doe ik minder goed? Ben ik duidelijk? Wat kan beter?”

Tenslotte, heb je specifieke tips voor de pitch van een startende ondernemer?

Nathalie: “Het doel van de pitch van een starter is om zijn idee te delen. Slaat het idee aan bij de doelgroep? Het is geen aanrader om de nadruk te leggen op je product of dienst. Vertel in je pitch welk probleem er is en dan pas welke oplossing jij kan bieden. Sta open voor feedback, zodat je je pitch kan verbeteren.”

Bij een pitch voor een investeerder of financier moet je overtuigend zijn en een goede kennis van je branche hebben. De investeerder wil weten wie de mens achter je bedrijf is. Vertel waar je goed in bent, maar ook waar je niet goed in bent en hoe je dit gaat oplossen. Wees goed voorbereid op cijfermatige vragen.

Wil jij goed leren pitchen? Lees dan hier meer over ons aanbod aan pitchtrainingen.

Dit interview is van 7 maart 2017 en afgenomen door Marty Zanen, KVK.

BEL: 06-83773693

Heb je vragen over pitch trainingen of de Pitch Academy. Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.